Cantaires
Càrmina està formada per un col·lectiu de 45 cantaires amb una sòlida formació musical i experiència en el cant coral que comparteixen les mateixes inquietuds musicals.
Daniel Mestre i Dalmau
Director titular
Daniel Mestre i Dalmau (Igualada, 1973), inicia els estudis musicals a la seva ciutat i posteriorment a l’Escolania de Montserrat, sota la direcció d’Ireneu Segarra, i als conservatoris de Badalona i de Barcelona (violí i piano).
Paral·lelament estudia cant i música de cambra i es llicencia en Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona. També assisteix a cursos de direcció coral amb Manuel Cabero, Pierre Cao i Lászlo Heltay i de direcció orquestral amb Antoni Ros-Marbà.
El 1997 es trasllada a Viena on cursa estudis de direcció al Konservatorium der Stadt Wien amb els professors Reinhard Schwarz i Georg Mark. Es gradua amb les màximes qualificacions dirigint al Konzerthaus vienès l’Orquestra Simfònica de Bratislava, amb obres d’Elgar i Montsalvatge. A Viena dirigeix diverses formacions corals i instrumentals i és membre de l’Arnold Schoenberg Chor, amb el qual participa com a assistent de direcció en diverses produccions sota la direcció d’Erwin Ortner, Claudio Abbado o Nikolaus Harnoncourt. És convidat a dirigir el European Youth Singers a Praga, la Camerata Musica Wien a Àustria i funda el Cor Exaudio i la Camerata Gaudí, amb qui actua en diversos festivals de Catalunya.
L’any 2002 es trasllada a Sud-Àfrica, on assumeix la direcció del Cape Town Opera Chorus. A Sud-Àfrica debuta com a director d’òpera amb La Traviata i dirigeix diversos concerts simfònics al capdavant de la Cape Philharmonic Orchestra. També participa com a assistent de direcció a la històrica producció de Fidelio a la presó de Nelson Mandela a Robben Island i és invitat a formar part del jurat en diversos concursos corals a Ciutat del Cap, Pretòria i Durban.
La temporada 2004-2005 intervé com a director assistent a diverses produccions del Gran Teatre del Liceu i hi torna en les darreres temporades amb La Bohème, Il Trovatore i l’Elisir d’Amore. Des del 2005 és professor de música de cambra i dirigeix regularment el Cor, l’Orquestra de Cambra i l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior del Liceu i també va ser director de la seva Jove Companyia d’Òpera, amb la qual va dirigir òperes de Salieri, Mozart, Bizet, Von Suppé, Toldrà, Donizetti, Puccini, Menotti i Rossini.
Ha estat director titular de la Jove Orquestra Simfònica Gèrminans (2004-2006), director assistent del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (2005-2011), director titular del Coro de la Orquesta Ciudad de Granada (2005-2012) i des de la temporada 2013-14 de la Coral Càrmina.
Actualment és professor de direcció, percepció auditiva i director musical del Taller d’Òpera de l’Escola Superior de Música de Catalunya, on ha dirigit produccions d’òperes de Mozart, Britten, Donizetti, Händel, i en la recuperació històrica de l’òpera “Titaina” d’Enric Morera al TNC. També ha dirigit el seu Conjunt del s. XX, el Conjunt de Música Antiga i l’Orquestra Simfònica.
És convidat a dirigir en diverses ocasions l’Orquesta Ciudad de Granada a l’Auditorio Manuel de Falla, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i l’Orquestra Terrassa 48 al Palau de la Música Catalana o darrerament l’Orquestra Simfònica Camerata XXI, l’Orquestra de Girona, Orquestra Barroca de Barcelona o l’Orquestra Barroca Catalana, entre altres cors i orquestres, o en les temporades d’òpera del Teatre Principal de Palma i el Teatre Principal de Maó. Cal destacar també el seu debut al capdavant de la Cobla Mediterrània al Festival Pau Casals i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Percussions de Barcelona a l’Auditori de Barcelona i al Festival de la Porta Ferrada.
El seu compromís amb la música contemporània l’ha dut a encarregar i estrenar obres de compositors com B. Vivancos, A. Carbonell, X. Pagès Corella, J. M. Guix o J. Magrané.
Des del 2012 dirigeix regularment l’Orquestra Terres de Marca en diversos concerts a la seva ciutat natal i al Festival de Música de Sant Pere de Roda. També és convidat a participar com a director en diversos cursos i festivals nacionals i internacionals, com el Curs Internacional de Música de Cervera, el Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona o el Festival Europa Cantat a Torí (Itàlia) i Pécs (Hongria) o darrerament a Buenos Aires (Argentina) i Pequín (Xina). Ha estat director musical al Gran Concert per a les persones refugiades que va tenir lloc al Palau Sant Jordi el febrer de 2017 al capdavant de la Coral Càrmina, l’Orquestra Simfònica de l’Esmuc, la Fura dels Baus i reconeguts artistes i ha estat director artístic del Concert d’Homenatge al P. Ireneu Segarra que va tenir lloc el passat 19 de novembre al Palau de la Música, on va dirigir l’estrena absoluta de la Suite “Juguem Cantant” d’Adrià Barbosa al capdavant de l’Orquestra Simfònica d’Antics Escolans i de 400 infants de tot Catalunya i les Illes.
Ha enregistrat diversos discs, entre els quals destaca un CD per a Columna Música amb el Cor de Cambra Fòrum Vocal, del qual ha estat director titular. També ha gravat per a les ràdios austríaca i sud-africana i per a RNE-Radio Clásica i Catalunya Música.
Jordi Casas i Bayer
Director fundador i Col·laborador
Cursà els primers estudis musicals a I’Escolania de Montserrat, i posteriorment els continuà a Barcelona, on va estudiar també Dret i Filosofia.
Fundà la Coral Càrmina, de la qual va ser director durant més de quinze anys, i dirigí, durant dos cursos, el Cor de la RTVE. Des de setembre de 1988 fins a 1998 va exercir com a director musical de l’Orfeó Català, sent-ne també el seu director artístic.
El setembre de 1990 creà el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, del qual va ser director fins al juliol de 2011.
Així mateix ha estat al front del Coro de la Comunidad de Madrid des de I’any 2000 fins al juliol de 2011. També a Madrid va desenvolupar la seva tasca de director coral al front del Coro del Teatro Real, col·laborador habitual de l’Orquesta Sinfónica de Madrid, entre els anys 2004 i 2008.
pic_direccio_4 Al front d’aquests conjunts ha dirigit i preparat al voltant de tres mil concerts, tenint oportunitat de col·laborar amb els més destacats directors d’orquestra, amb gran varietat de conjunts instrumentats i, alhora, conreant tota mena de gèneres i estils.
Ha impartit nombrosos cursos de direcció coral tant a Espanya com a l’estranger, i ha participat com a director en els més prestigiosos festivals d’Europa (Espanya, França, Bèlgica, Suïssa, Gran Bretanya, Alemanya, Hongria, Itàlia, Eslovènia i Àustria), i també a Israel, Mèxic, Cuba, Guatemala, Estats Units, Argentina, Brasil, Xina, Marroc i Japó. L’estiu de 1997 va ser el director de l’European Youth Choir de l’Europa Cantat.
Darrerament ha estat director, per segona vegada, del Coro de Radiotelevisión Española des de setembre de 2011 fins a l’agost de 2013. Actualment és artista en residència a l’Orquesta Sinfónica de Castilla y León pel que fa a la vessant coral, i col·labora assíduament, com a director convidat, amb el Cor de Cambra Femení Scherzo de Vila-seca.
Vols cantar amb nosaltres?
Si vols formar part de la plantilla de la nostra coral o venir a fer de reforç en alguna producció puntual, t’animem a omplir la butlleta que tens a continuació.
Requisits:
– Bon nivell de lectura musical i d’estudi
– Bon nivell de tècnica vocal
– Superar una prova d’accés
– Assistència als assajos