Pessebre de Pau Casals a l’Atlàntida de Vic

Carregant Concerts

Mai més cap guerra. Pau als homes de bona voluntat! Pau! 

El gran oratori català en els cinquanta anys de la mort del músic català universal.

El 2023 serà un any molt especial: es compliran 50 anys de la mort de Pau Casals i 75 anys de la creació del poema El pessebre, escrit per Joan Alavedra i que inspirà aquest gran oratori que us presentem.

Gestat en ple exili, fruit de l’amistat entre Casals i Alavedra, des de la seva estrena l’any 1960 ha representat un poderós missatge pacifista que Casals, en la seva “creuada per la pau”, va portar en els seus darrers anys a diversos escenaris d’arreu del món.

L’origen del poema recula a la nit de Nadal de 1934, quan Joan Alavedra tornà a casa després d’estar empresonat amb el govern català al vaixell Ciudad de Cádiz pels fets d’octubre. Amb la seva filla petita Maria van fer el pessebre i ella li va demanar que fes parlar les figures. Aquella nit es posà a escriure el poema en una llibreta que regalà a la petita Maria.

L’any 1939, amb l’esclat de la Guerra Civil, la família Alavedra travessà els Pirineus per exiliar-se a la Catalunya Nord, on es retrobaren amb el seu amic Pau Casals, amb qui van compartir la Vil·la Colette a Prada de Conflent. L’any 1943, el poema El pessebre va guanyar els Jocs Florals de Perpinyà i Casals decidí musicar-lo. Fou el seu germà Enric qui l’instrumentà per a gran orquestra.

Fitxa artística

El pessebre

Lletra: Joan Alavedra
Música: Pau Casals
Instrumentació: Concepció Ramió

Solistes:
Elena Mateo, soprano
Mireia Pintó, contralt
Joan Francesc Folqué, tenor
Ferran Albrich, baríton
German de la Riva, baix

Cors:
Coral Canigó de Vic i Cabirol jove (Xavier Solà, direcció)
Coral Càrmina de Barcelona (Daniel Mestre, direcció)
Coral Mixta d’Igualada (Èric Varas, direcció)
Orfeó Manresà (Xavier Pagès)
Cor Jove del Cabirol

Orquestres:
Orquestra de Cambra de Vic
Orquestra Terres de Marca

Direcció: Daniel Mestre

Comparteix el concert!

Go to Top