Concert 1714

DIRECCIÓ MUSICAL

DANIEL MESTRE, Director Titular

Daniel Mestre i Dalmau neix a Igualada i inicia els estudis musicals a la seva ciutat i posteriorment a l’Escolania de Montserrat i als conservatoris de Badalona i de Barcelona (violí i piano).

Paral·lelament estudia cant i música de cambra i es llicencia en Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona. També assisteix a cursos de direcció coral amb Pierre Cao i Lászlo Heltay i de direcció orquestral amb Antoni Ros-Marbà.

El 1997 es trasllada a Viena on cursa estudis de direcció al Konservatorium der Stadt Wien amb els professors Reinhard Schwarz i Georg Mark. Es gradua amb les màximes qualificacions dirigint al Konzerthaus vienès l’Orquestra Simfònica de Bratislava, amb obres d’Elgar i Montsalvatge. A Viena dirigeix diverses formacions corals i instrumentals i és membre de l’Arnold Schoenberg Chor, amb el qual participa com a assistent de direcció en diverses produccions. És convidat a dirigir el European Youth Singers a Praga, la Camerata Musica Wien a Àustria i funda la Camerata Gaudí, amb qui actua en diversos festivals de Catalunya.

L’any 2002 es trasllada a Sud-Àfrica, on assumeix la direcció del Cape Town Opera Chorus. A Sud-Àfrica debuta com a director d’òpera amb La Traviata i dirigeix diversos concerts simfònics al capdavant de la Cape Philharmonic Orchestra. També participa com a assistent de direcció a la històrica producció de Fidelio a la presó de Nelson Mandela a Robben Island i és invitat a formar part del jurat en diversos concursos corals a Ciutat del Cap, Pretòria i Durban.

La temporada 2004-2005 intervé com a director assistent a diverses produccions del Gran Teatre del Liceu. Des del 2005 és professor de música de cambra i dirigeix regularment el Cor, l’Orquestra de Cambra i l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior del Liceu i és el director musical de la seva Jove Companyia d’Òpera, amb la qual dirigeix òperes de Salieri, Mozart, Bizet, Von Suppé, Toldrà, Donizetti, Puccini, Menotti i Rossini.

Ha estat director titular de la Jove Orquestra Simfònica Gèrminans (2004-2006), director assistent del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (2005-2011) i director titular del Coro de la Orquesta Ciudad de Granada (2005-2013).

Actualment és professor de direcció i director musical del Taller d’Òpera a l’Escola Superior de Música de Catalunya i hi ha dirigit el seu conjunt s.XX, l’Orquestra Simfònica i òperes de Mozart i Britten.

És convidat a dirigir en diverses ocasions l’Orquesta Ciudad de Granada a l’Auditorio Manuel de Falla, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i l’Orquestra Terrassa 48 al Palau de la Música Catalana o darrerament l’Orquestra Simfònica Camerata XXI o l’Orquestra de Girona, entre altres cors i orquestres, o en les temporades d’òpera del Teatre Principal de Palma i el Teatre Principal de Maó. També és convidat a participar com a director en diversos cursos i festivals nacionals i internacionals, com el Curs Internacional de Música de Cervera o darrerament en el Festival Europa Cantat a Torí (Itàlia).

Ha enregistrat un CD per a Columna Música amb el Cor de Cambra Fòrum Vocal, del qual n’ha estat director titular. També ha gravat per a les ràdios austríaca i sud-africana i per a RNE-Radio Clásica i Catalunya Música.

GORKA SIERRA, Director Col·laborador

És director artístic de l'Orquestra Bilbao Philarmonia, principal director convidat de l'Orquesta Nacional de Matanzas a Cuba, i de 2008 a principis de 2013 ha estat director titular de la Coral Càrmina de Barcelona.

De les seves darreres produccions destaquen el 2009 la interpretació el dia 25 d'abril de 2009 del concert commemoratiu de l'aniversari del Bombardeig de Gernika, així com l’èxit de la interpretació del Rèquiem de W.A.Mozart a Kanazawa (Japó) amb la Simfonia Varsòvia i un cor especialment format i treballat per l’ocasió.

Del 2008 destaquem la direcció de la producció de l'oratori Lazaru de F. Schubert, amb l'Orquestra de Poitou-Charentes i l'Ensemble Vocal de Lausanne a la Folle Journée de Nantes i repetit a Tòquio, i del 2007 la direcció de l'estrena de l'òpera Roses de Gos, basada en Dido i Eneas d'H. Purcell, en la qual va intervenir activament en la confecció i orquestració de la nova partitura conjuntament amb Francesc Capella.

Darrerament ha estat al capdavant de la Simfonia Varsòvia al Festival la Festa da Música de Lisboa i el Festival Musika-Música de Bilbao. Les seves gires de concerts li han fet recórrer tot Europa, Amèrica i en els dos últims anys el Japó.

Nascut a Bilbao, va iniciar la seva formació musical de molt petit. Va cursar els seus primers estudis amb els professors María Begoña Solozabal, Víctor Zubizarreta i Benigno Iturriaga.

Posteriorment va perfeccionar els seus coneixements d'orgue, ampliant-los amb els de musicologia, direcció de cors i orquestra a França, Alemanya i Itàlia.Com a organista està especialitzat en la interpretació d'autors contemporanis i ha ofert concerts en diversos països d'Europa, Amèrica i Àfrica. És organista titular dels grans orgues Cavaillé Coll de la Basílica de Santa María de Lekeitio i ha compost nombroses partitures per a aquest instrument, a més de diverses òperes, simfonies, oratoris, així com bandes sonores per a pel·lícules d'animació.

Com a director de cors va ser durant deu anys director del cor Itxas Soinua de Lekeitio, ha estat director de la Coral San Juan Bautista de Leioa, Colegium Musicum, etc. , i entre els anys 1984 i 2007 Director Titular de la Societat Coral de Bilbao. Al llarg de la seva carrera ha col·laborat amb mestres de la talla d'Odón Alonso, Ros Marbà, Víctor Pablo Pérez, Mstislav Rostropovich, Elliot Gardiner, Arturo Tamayo, Michel Plasson i un llarg etcètera.

De les seves obres com a compositor cal destacar l’estrena de Danzas Sinfónicas amb l'Orquestra Simfònica de Bilbao i l'orquestració de l'obra de Jesús Guridi Variaciones sobre un tema vasco amb l'Orquestra Simfònica de Madrid, a més de l’estrena de la seva nova òpera El Planeta de Todoalrevés (2001), la versió en basc de la seva òpera Sorginpunky (1993). L’estrena del seu oratori Gernika va tenir un gran ressò a Bilbao (1990) i fou posteriorment presentat a Barcelona, San Sebastián i Madrid.

Ha col·laborat amb les següents orquestres: BOS (Simfònica de Bilbao), Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse, OSE (Orquestra Simfònica d’Euskadi), ONE (Orquestra Nacional d’Espanya), ORTVE (Orquestra de la Ràdio Televisió Espanyola, Orquestra de Cadaqués i la pràctica totalitat de les orquestres espanyoles així com amb orquestres d’altres països Simfònica de Moscú, Orquesta de la Radio-Difusió Portuguesa, Orquestra de Bordeaux-Aquitania, Royal Philarmonique Orquestra, Orquestra Simfònica de Budapest, Orquestra Simfònica de Berlin, Orquestra Simfònica de Aquisgran, Orquestra de Cambra de París, Ensemble Orquestral de París, Orquestra Lamoureux. Dresdner Philarmonie, etc.

El seu últim enregistrament s’edità el febrer del 2007 amb El amor brujo i el Retablo de maese Pedro de Manuel de Falla.

JORDI CASAS I BAYER, Director Fundador i Col·laborador

Cursà els primers estudis musicals a l'Escolania de Montserrat, i posteriorment els continuà a Barcelona, on va estudiar també Dret i Filosofia. Fundà la Coral Càrmina, de la que va ser director durant més de quinze anys, i dirigí, durant dos cursos, el Cor de la RTVE. Des de setembre de 1988 fins a 1998 va exercir coma director musical de l'Orfeó Català, sent-ne també el seu director artístic. El setembre de 1990 creà el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, del que va ser director fins al juliol de 2011. Així mateix ha estat al front del Coro de la Comunidad de Madrid des de l'any 2000 fins al juliol de 2011. També a Madrid va desenvolupar la seva tasca de director coral al front del Coro del Teatro Real, col.laborador habitual de l'Orquestra Simfònica de Madrid, entre els anys 2004 i 2008.

  • pic_direccio_4

Al front d'aquests conjunts ha dirigit i preparat al voltant de tres mil concerts, tenint oportunitat de col.laborar amb els més destacats directors d'orquestra, amb gran varietat de conjunts instrumentals i alhora conreant tota mena de gèneres i estils.

Ha impartit nombrosos cursos de direcció coral tant a Espanya com a l'estranger, i ha participat com a director en els més prestigiosos festivals d'Europa (Espanya, França, Bèlgica, Suïssa, Gran Bretanya, Alemanya, Hongria, Itàlia, Eslovènia i Àustria), i també a Israel, Mèxic, Cuba, Guatemala, Estats Units, Argentina, Brasil, Xina, Marroc i Japó. L'estiu de 1997 va ser el director de l'European Youth Choir de l'Europa Cantat.

Darrerament ha estat director, per segona vegada, del Coro de Radiotelevisión Española des de setembre de 2011 fins a agost de 2013.