Concert 1714

BIOGRAFIA

Fundada l’any 1972 pel mestre Jordi Casas i Bayer, la Coral Càrmina ha esdevingut un dels cors de refèrencia en el món coral català en els darrers 40 anys.

Ha estat dirigida en diferents etapes per Josep Pons, Francesc Guillén, Josep Vila, Alfred Cañamero, Montserrat Ríos, Fernando Marina i Gorka Sierra. Des del 2013 Daniel Mestre n’és el director.

El cor ha treballat també amb directors de prestigi internacional com Edmon Colomer, Laszlo Heltay, Christopher Hogwood, Antoni Ros Marbà, Salvador Mas, Andrew Parrott o Ton Koopman, entre molts altres.

El seu repertori abasta des de la polifonia medieval fins a les composicions més actuals, però la Coral Càrmina ha tingut sempre un interès especial pels compositors catalans contemporanis, com mostra la seva participació en l’estrena d’obres de F. Mompou, F. Homs, M. Valls, J. Guinjoan, J. Soler o X. Benguerel. Destaquen les estrenes de “La Arboleda” de S. Brotons, “Essències” del mallorquí D. León, “El Mirador” de J. Vila o les “Homilies V i VI” d’A. Carbonell, estrenada el 2013 a l’Auditori de Barcelona amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Des del 1986 fins al 2002 fou el cor col·laborador de l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb la qual va interpretar més de 75 obres simfonicocorals en més d’un centenar de concerts.

Aquesta dilatada experiència i la contínua aposta per la qualitat i expressivitat vocal li han permès seguir participant activament a les grans sales de concerts i amb orquestres nacionals i internacionals en produccions entre les quals destaquen el “Rèquiem” de G. Fauré, el “Lobgesang” de F. Mendelssohn, el “Rèquiem” de W.A. Mozart, la “Passió segons Sant Joan” de J.S. Bach, “Un rèquiem Alemany” de J. Brahms, el “Carmina Burana” de K. Orff, “The Armed Man: A Mass for Peace” de K. Jenkins o la “Gran Missa en do menor” de W.A. Mozart.

pic_bio_general

La darrera col·laboració amb l’OBC ha estat el 2013 en la producció “Un rèquiem per a Salvador Espriu” de X.Berenguel sota la direcció de Miquel Ortega.

El cor ha actuat arreu de Catalunya, a l’Estat Espanyol i en diferents països d’Europa. Són destacables la seva participació en la inauguració dels Auditoris de Barcelona i de Madrid o en l’acte d’Obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona’92; més recentment la Coral Càrmina ha estat convidada a cicles de gran prestigi com el XIX Otoño Musical Soriano (2011), el Festival de Música d’Arles (2012), el Festival Piano Prestige de Béziers (2011 i 2013), el Festival Grec de Barcelona (2012), o la Folle Journée de Nantes (2011 i 2013).

Càrmina ha realitzat diversos enregistraments entre els quals destaquen “Tosca” amb el director A. Rahbari, “L’alta naixença del rei en Jaume” de Gerhard amb E. Colomer, “A vision of Ariel” de Saminsky amb J. Mester, el “Psalm 126″ de Philip Glass amb K. A. Rickenbacher, l'”Stabat Mater” de S. Brotons i “El Llibre Vermell” de X. Benguerel.